Apakah yang dimaksudkan dengan Sains?
Sains bermaksud pengetahuan yang diperolehi daripada pembelajaran secara sistematik, terhadap fenomena semula jadi dan kesannya kepada manusia dan alam sekitar.
Sebagai contohnya, fenomena berlakunya kilat, pencairan ais, tarikan daya graviti dan juga letupan gunung berapi.
Apa pula yang dimaksudkan dengan Teknologi?
Teknologi bermaksud aplikasi pengetahuan saintifik untuk kegunaan manusia.
Sebagai contohnya, komputer, stesen pengesan dan juga ubat antibiotik.
Apakah cabang-cabang yang ada dalam bidang Sains?
- Biologi (berkaitan dengan benda hidup)
- Kimia (berkaitan dengan unsur alam)
- Fizik (berkaitan dengan daya dan gerakan)
- Geologi (berkaitan dengan batuan dan mineral)
- Astronomi (berkaitan dengan bintang dan galaksi)
- Meteorologi (berkaitan dengan jasad di angkasa)
Apakah kerjaya yang berkaitan dengan bidang Sains?
- Doktor
- Jurutera
- Ahli farmasi
- Ahli fizik
- Ahli Kimia
- Ahli geologi
- Ahli biologi
- Saintis
Apa Itu Sains?
Sains ialah kajian secara sistematik
berkenaan alam semulajadi tentang bagaimana ianya memberi kesan kepada
kita dan juga persekitaran kita.
Fenomena alam semulajadi yang
berlaku di sekeliling kita boleh dijelaskan melalui sains. Seekor berudu
yang bertukar menjadi seekor katak dewasa, sebiji buah kelapa yang
jatuh ke tanah dan seketul ais yang sedang mencair, adalah merupakan
antara contoh-contoh fenomena alam semula jadi.
Semua ini boleh difahami melalui
kajian sains. Pengetahuan saintifik sentiasa berkembang. Pengetahuan
ini boleh diperolehi melalui pemerhatian yang teliti, kajian yang
mendalam dan juga melalui penyelidikan secara saintifik.
Sains merupakan sebahagian
daripada kehidupan seharian kita. Makanan, pakaian serta peralatan yang
kita gunakan juga mempunyai dengan sains.
Sains juga banyak membantu kita
dalam menghasilkan lebih banyak makanan, bahan-bahan baru serta
peralatan-peralatan yang berguna bagi kita.
Melalui kajian sains juga, banyak pengetahuan serta penemuan baru diperolehi. Ini dapat meningkatkan taraf hidup serta kualiti alam sekitar kita.
Melalui kajian sains juga, banyak pengetahuan serta penemuan baru diperolehi. Ini dapat meningkatkan taraf hidup serta kualiti alam sekitar kita.
Sains meliputi bidang kajian yang sangat meluas. Antaranya adalah seperti berikut:
- Bilologi - Kajian mengenai benda-benda hidup.
- Fizik - Kajian interaksi antara bahan dan tenaga.
- Kimia - Kajian mengenai komposisi dan sifat-sifat bahan kimia serta tindak balas mereka, dan penggunaannya.
- Geologi – Kajian mengenai batuan dan mineral.
- Astronomi – Kajian mengenai bintang-bintang dan planet-planet.
- Meteorologi – Kajian mengenai cuaca dan iklim.
Sains juga menawarkan pelbagai pilihan kerjaya. Orang yang berkerjaya lazimnya memilih bidang kerjaya bergantung kepada kepentingan serta apa yang mereka minati dalam bidang sains.
Bidang perubatan dan bidang kejuruteraan adalah merupakan antara contoh kerjaya yang menjadi pilihan ramai.
Mangkuk penyejat (Evaporating dish)
Kegunaan: Untuk mengewap cecair daripada larutan.
Penyubat gabus & penyumbat getah (Cork & rubber stopper)
Kegunaan: Digunakan untuk menyumbat tabung uji atau kelalang kon.
Pemegang tabung uji (Test tube holder)
Kegunaan: Untuk memegang tabung uji.
Picagari (Syringe)
Kegunaan: Untuk memindahkan cecair dalam jumlah yang kecil.
Slaid kaca (Glass slide)
Kegunaan: Untuk meletak spesimen bagi tujuan pemerhatian di bawah mikroskop.
Jam randik (Stop watch)
Kegunaan: Untuk mengukur masa.
Bikar (Beaker)
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia dan cecair.
Kelalang kon (Conical flask)
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia dan cecair.
Kelalang berdasar rata (Flat-bottomed flask)
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia yang digunakan dalam penyediaan gas yang mana proses tersebut tidak memerlukan pemanasan.
Corong penuras/penapis (Filter funnel)
Kegunaan: Untuk menapis campuran pepejal dan cecair.
Kasa dawai & tungku kaki tiga (Wire gauze & tripod stand)
Kegunaan: Untuk menyokong radas semasa pemanasan.
Penunu Bunsen (Bunsen burner)
Kegunaan: Untuk menyediakan nyalaan.
Rak tabung uji (Test tube rack)
Kegunaan: Untuk memegang tabung uji dalam kedudukan yang tegak.
Rod kaca (Glass rod)
Kegunaan: Digunakan untuk mengacau larutan didalam bekas.
Kaki retort & pengapit (Retort stand & retort clamp)
Kegunaan: Untuk memegang alat radas semasa eksperimen dijalankan.
Buret (Burette)
Kegunaan: Untuk menyukat isipadu larutan dengan tepat.
Balang gas (Gas jar)
Kegunaan: Untuk mengisi gas.
Penyepit mangkuk pijar (Crucible tongs)
Kegunaan: Untuk memegang objek panas.
Pipet (Pipette)
Kegunaan: Untuk menyukat isipadu larutan dengan tepat.
Silinder penyukat (Measuring cylinder)
Kegunaan: Untuk menyukat isipadu larutan dengan tepat.
Jangka suhu (Thermometer)
Kegunaan: Untuk menyukat suhu.
Meletup (Explosive)
Nilai sesuatu kuantiti boleh ditulis dengan 'imbuhan awal @ awalan' (prefix). Setiap imbuhan awal mempunyai simbol-simbolnya tersendiri. Kita menulis sesuatu nilai dengan menggunakan imbuhan awal (prefix) untuk membuat ia lebih mudah bagi merekodkan kuantiti fizik.
Makmal Sains
Kita juga boleh mempelajari sains di makmal sains.
Makmal sains adalah merupakan sebuah bilik atau bangunan dimana penyelidikan secara saintifik dijalankan.
Kebanyakan sekolah mempunyai makmal-makmal dimana pelajar boleh menjalankan eksperimen.
Adakah anda tahu tentang peraturan-peraturan dan langkah-langkah keselamatan yang perlu dipatuhi apabila anda berada di dalam makmal sains?
Adakah anda tahu mengapa anda perlu mengikut peraturan-peraturan dan langkah-langkah keselamatan tersebut?
Makmal sains adalah merupakan sebuah bilik atau bangunan dimana penyelidikan secara saintifik dijalankan.
Kebanyakan sekolah mempunyai makmal-makmal dimana pelajar boleh menjalankan eksperimen.
Adakah anda tahu tentang peraturan-peraturan dan langkah-langkah keselamatan yang perlu dipatuhi apabila anda berada di dalam makmal sains?
Adakah anda tahu mengapa anda perlu mengikut peraturan-peraturan dan langkah-langkah keselamatan tersebut?
Peraturan am dan langkah-langkah keselamatan
- Makanan dan minuman tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam makmal.
- Bahan-bahan mestilah dikendalikan dengan betul.
Peraturan-peraturan keselamatan dan langkah berjaga-jaga di dalam makmal
- Anda cuma boleh masuk ke dalam makmal sains hanya dengan kebenaran guru sahaja.
- Anda tidak boleh membawa masuk makanan dan minuman ke dalam makmal sains.
- Anda tidak dibenarkan untuk masuk ke bilik persediaan dan stor.
- Anda tidak boleh membawa alat radas atau bahan kimia keluar dari makmal.
- Anda cuma boleh menggunakan alat radas dan bahan kimia hanya dengan kebenaran guru sahaja.
- Semua alat radas dan bahan-bahan kimia yang digunakan mestilah mengikut seperti apa yang diarahkan oleh guru anda sahaja.
- Bahan-bahan mestilah dikendalikan dengan betul.
- Anda tidak boleh merasa apa-apa bahan kimia kecuali guru anda meminta untuk berbuat demikian.
- Anda mesti sentiasa memeriksa label pada botol untuk memastikan bahawa anda menggunakan bahan kimia yang betul.
- Jika berlaku keadaan bahan kimia secara tidak sengaja termasuk kedalam mulut, anda hendaklah meludah keluar bahan tersebut dan basuh mulut anda dengan air bersih berulang kali.
- Jika bahan kimia terkena pada kulit atau pakaian anda, basuh dengan menggunakan air.
- Anda hendaklah melaporkan semua kemalangan dan kecederaan (contoh: seperti luka atau terbakar) kepada guru anda dengan segera.
- Anda tidak boleh bermain atau bergurau di dalam makmal.
- Anda tidak boleh bermain dengan alat radas dan bahan kimia.
Alat-alat radas yang biasa terdapat di makmal sains
Terdapat pelbagai jenis alat radas di
dalam makmal sains. Rajah di bawah menunjukkan beberapa jenis alat radas
yang biasa digunakan.
Anda harus tahu apa itu alat radas. Anda juga perlu mengetahui tentang kegunaan am pelbagai alat radas.
Anda harus tahu apa itu alat radas. Anda juga perlu mengetahui tentang kegunaan am pelbagai alat radas.
Mangkuk pijar (Crucible)
Kegunaan: Untuk memanaskan bahan kimia.
Tabung uji (Test tube)
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia.
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia.
Kegunaan: Untuk mengewap cecair daripada larutan.
Penyubat gabus & penyumbat getah (Cork & rubber stopper)
Kegunaan: Digunakan untuk menyumbat tabung uji atau kelalang kon.
Pemegang tabung uji (Test tube holder)
Kegunaan: Untuk memegang tabung uji.
Picagari (Syringe)
Kegunaan: Untuk memindahkan cecair dalam jumlah yang kecil.
Slaid kaca (Glass slide)
Kegunaan: Untuk meletak spesimen bagi tujuan pemerhatian di bawah mikroskop.
Jam randik (Stop watch)
Kegunaan: Untuk mengukur masa.
Bikar (Beaker)
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia dan cecair.
Kelalang kon (Conical flask)
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia dan cecair.
Kelalang berdasar rata (Flat-bottomed flask)
Kegunaan: Untuk mengisi bahan kimia yang digunakan dalam penyediaan gas yang mana proses tersebut tidak memerlukan pemanasan.
Corong penuras/penapis (Filter funnel)
Kegunaan: Untuk menapis campuran pepejal dan cecair.
Kasa dawai & tungku kaki tiga (Wire gauze & tripod stand)
Kegunaan: Untuk menyokong radas semasa pemanasan.
Penunu Bunsen (Bunsen burner)
Kegunaan: Untuk menyediakan nyalaan.
Rak tabung uji (Test tube rack)
Kegunaan: Untuk memegang tabung uji dalam kedudukan yang tegak.
Rod kaca (Glass rod)
Kegunaan: Digunakan untuk mengacau larutan didalam bekas.
Kaki retort & pengapit (Retort stand & retort clamp)
Kegunaan: Untuk memegang alat radas semasa eksperimen dijalankan.
Buret (Burette)
Kegunaan: Untuk menyukat isipadu larutan dengan tepat.
Balang gas (Gas jar)
Kegunaan: Untuk mengisi gas.
Penyepit mangkuk pijar (Crucible tongs)
Kegunaan: Untuk memegang objek panas.
Pipet (Pipette)
Kegunaan: Untuk menyukat isipadu larutan dengan tepat.
Silinder penyukat (Measuring cylinder)
Kegunaan: Untuk menyukat isipadu larutan dengan tepat.
Jangka suhu (Thermometer)
Kegunaan: Untuk menyukat suhu.
Simbol-simbol Amaran Tentang Bahaya
Bahan kimia yang terdapat di dalam makmal sains mestilah dikendalikan dengan berhati-hati.
Sesetengah bahan kimia yang amat berbahaya dan juga boleh membahayakan kesihatan kita. Ada yang meletup, menghakis, sangat mudah terbakar atau beracun/toksik.
Kita boleh mengetahui sifat bahan kimia tersebut dengan melihat label pada bekas atau botol yang mengandungi bahan-bahan kimia.
Rajah di bawah menunjukkan beberapa simbol yang terdapat pada label bekas atau botol yang mengandungi bahan-bahan kimia.
Sesetengah bahan kimia yang amat berbahaya dan juga boleh membahayakan kesihatan kita. Ada yang meletup, menghakis, sangat mudah terbakar atau beracun/toksik.
Kita boleh mengetahui sifat bahan kimia tersebut dengan melihat label pada bekas atau botol yang mengandungi bahan-bahan kimia.
Rajah di bawah menunjukkan beberapa simbol yang terdapat pada label bekas atau botol yang mengandungi bahan-bahan kimia.
Menghakis (Corrosive)
Contoh: Hidrogen peroksida, asid hidroklorik pekat dan natrium hidroksida.
Sangat mudah terbakar (Highly flammable)
Contoh: Fosforus putih, kuning fosforus, petrol, minyak tanah, etanol.
Meletup (Explosive)
Contoh: Natrium, kalium.
Toksik / Beracun (Toxic / Poisonous)
Contoh: Raksa, plumbum, sodium cyanide, hidrogen sulfida.
Berbahaya atau Perengsa (Harmful or Irritant)
Contoh: Ammonia, klorin, klorofom.
Radioaktif (Radioactive)
Contoh: Uranium, torium, radium.Langkah-langkah Dalam Penyelidikan Saintifik
Saintis melakukan penyelidikan
saintifik dalam mendapatkan pengetahuan saintifik. Ini melibatkan
penyelidikan yang bersistematik untuk mengetahui sebab-sebab fenomena
saintifik.
Langkah-langkah yang perlu diambil dalam melakukan penyelidikan saintifik adalah seperti di bawah;
Langkah-langkah yang perlu diambil dalam melakukan penyelidikan saintifik adalah seperti di bawah;
- Menentu serta memastikan apa yang ingin kita ketahui.
- Membuat andaian yang bijak bagi menceritakan permasalahan.
- Rancang penyelidikan yang bersistematik untuk mengetahui samada andaian kita adalah benar.
- Tentukan apa yang perlu diubah semasa melakukan penyelidikan.
- Catat segala apa yang diperhatikan.
- Dapatkan maksud atau pengertian atas pemerhatian yang dilakukan.
- Tentukan samada andaian yang kita buat adalah benar.
- Tulis sebuah laporan penyelidikan saintifik.
Kuantiti Fizik Dan Unit-unitnya
Kuantiti fizik (physical quantity)
adalah kuantiti yang boleh diukur. Kuantiti fizik bukan sahaja digunakan
dalam kajian saintifik tetapi ianya juga penting dalam kehidupan
seharian kita.
Terdapat lima kuantiti fizikal yang kerap digunakan dalam pengukuran.
Terdapat lima kuantiti fizikal yang kerap digunakan dalam pengukuran.
- Panjang (Length)
- Jisim (Mass)
- Masa (Time)
- Suhu (Temperature)
- Arus Elektrik (Electric current)
Setiap kuantiti fizikal yang
diukur dalam unit SI (International System of Units @ SI units), yang
mana ianya adalah unit yang seragam digunakan dalam pengukuran di
kebanyakan negara.
Kuantiti fizik dan unit SI
Kuantiti fizik
|
Unit SI
|
Simbol unit
|
Panjang
|
meter
|
m
|
Jisim
|
kilogram
|
kg
|
Masa
|
saat
|
s
|
Suhu
|
kelvin
|
K
|
Arus elektrik
|
ampere
|
A
|
Simbol dan nilai prefix
Imbuhan awal (Prefix)
|
Simbol
|
Nilai berangka (numerical)
|
mega
|
M
|
1 000 000
|
kilo
|
k
|
1 000
|
centi
|
c
|
0.01
|
milli
|
m
|
0.001
|
micro
|
µ
|
0.000 001
|
Nilai sesuatu kuantiti boleh ditulis dengan 'imbuhan awal @ awalan' (prefix). Setiap imbuhan awal mempunyai simbol-simbolnya tersendiri. Kita menulis sesuatu nilai dengan menggunakan imbuhan awal (prefix) untuk membuat ia lebih mudah bagi merekodkan kuantiti fizik.
Contohnya
Nilai kuantiti fizik
|
Bentuk imbuhan awal (prefix)
|
5 000 000 K
|
5 MK
|
3 000 g
|
3 kg
|
0.008 m
|
8 mm
|
0.000 006 A
|
6 µA
|
Berat & Jisim
Berat (weight) sesuatu objek boleh
diukur dengan menimbang (weighing). Kaedah ini juga digunakan untuk
mengukur jisim (mass) sesuatu objek.
Dengan sebab itu, berat dan jisim sering dianggap sebagai sama. Walau bagaimanapun, ia sebenarnya merupakan dua kuantiti yang berlainan.
Unit sukatan berat dan jisim ialah;
Berat sesuatu objek adalah tarikan graviti bumi pada objek tersebut. Manakala, jisim sesuatu objek pula adalah kuantiti jirim dalam objek tersebut.
Unit sukatan berat dan jisim ialah;
- Berat - Newton / N
- Jisim - kilogram / kg
Berat sesuatu objek adalah tarikan graviti bumi pada objek tersebut. Manakala, jisim sesuatu objek pula adalah kuantiti jirim dalam objek tersebut.
Dengan sebab itu, kita perlu menggunakan penimbang / neraca yang berbeza untuk mengukur berat dan jisim sesuatu objek.
Menyukat berat
Berat (weight) sesuatu objek boleh diukur dengan neraca spring / neraca mampatan (spring balance / compression balance). Ini adalah kerana tarikan graviti bumi bertindak memanjangkan spring.
Berat (weight) sesuatu objek boleh diukur dengan neraca spring / neraca mampatan (spring balance / compression balance). Ini adalah kerana tarikan graviti bumi bertindak memanjangkan spring.
Neraca mampatan (Compression balance)
Menyukat jisimNeraca tiga palang / neraca tuas / neraca elektronik (triple beam balance / lever balance / elektronic balance) digunakan untuk mengukur jisim (mass) sesuatu objek. Jisim sesuatu objek itu adalah sama seperti 'jisim standard' (standard mass) yang diperlukan untuk mengimbangi objek tersebut. Sukatan neraca untuk jisim tidak dipengaruhi oleh tarikan graviti (Jisim objek adalah sentiasa tetap).
Neraca tiga palang/alur (Triple beam balance)
Neraca tuas (Lever balance)
Alat-alat Pengukuran
Merujuk
kepada rajah di atas, nyatakan pensel yang manakah yang lebih panjang.
Kemudian, pastikan semula jawapan anda dengan mengukur panjang setiap
pensel itu menggunakan pembaris.
Apa
yang boleh dipelajari daripada keadaan di atas? Sesuatu objek itu boleh
kelihatan menjadi lebih panjang atau lebih pendek daripada keadaan
sebenarnya.
Kita perlu menggunakan alat-alat pengukur yang sesuai
untuk mengukur kuantiti seperti panjang dengan lebih tepat. Penggunaan
teknik-teknik yang betul juga penting dalam mendapatkan bacaan yang
tepat.
Pengukuran panjang (Measurement of length)
Panjang
(length) adalah jarak antara dua titik. Di dalam makmal sains, panjang
sesuatu objek itu diukur dengan menggunakan pembaris meter.
Panjang pembaris meter (metre ruler) ialah satu meter (m) atau 100 sentimeter (cm). Setiap sentimeter dibahagikan kepada 10 millimeter (mm). Jadi, panjang pembaris meter tersebut adalah juga bersamaan dengan 1000 millimeter (mm).
1 cm = 10 mm
1 m = 100 cm = 1000 mm
1 km = 1000 m
Kedudukan mata yang betul ketika mengambil bacaan.
Mengukur panjang lengkung (curve).
Diameter
sesebuah objek tidak dapat diukur dengan tepat jika hanya menggunakan
pembaris. Angkup (calipers) digunakan untuk mengukur diameter sesbuah
objek dengan lebih tepat.
Terdapat dua jenis angkup, iaitu angkup luar (external calipers) dan angkup dalam (internal calipers). Kedua-dua angkup tersebut digunakan untuk mengukur diameter luaran dan dalaman sesebuah objek.
Terdapat dua jenis angkup, iaitu angkup luar (external calipers) dan angkup dalam (internal calipers). Kedua-dua angkup tersebut digunakan untuk mengukur diameter luaran dan dalaman sesebuah objek.
Luas
(area) sesebuah permukaan adalah luas kawasan di antara pinggir-pinggir
permukaan tersebut. Unit SI untuk luas adalah meter persegi (square
metres, m2).
Luas dalam skala yang besar boleh diukur sebagai kilometer persegi (square kilometres, km2). Manakala luas dalam skala yang kecil pula boleh diukur dalam unit sentimeter persegi (square centimetres, cm2) dan milimeter persegi (square millimetres, mm2).
1 cm2 = 100 mm2
1 m2 = 10 000 cm2
1 km2 = 1 000 000 m2
Menganggarkan luas kawasan yang berbentuk sekata dan tidak sekata.
Menganggar luas permukaan daun
- Merujuk kepada rajah di atas, bentuk sehelai daun dilakarkan di atas kertas graf. Setiap segiempat sama berkeluasan 1 cm2.
- Kawasan yang meliputi segiempat sama yang penuh ditandakan sebagai A, manakala kawasan yang mempunyai "lebih atau sama dengan 1/2 cm2 segiempat sama", ditandakan sebagai B.
- Kira bilangan setiap segiempat sama A dan B. Kemudian barulah dikira anggaran luas permukaan daun tersebut.
Contoh:
Bilangan tanda dalam kertas graf = 12
Luas 1 segiempat sama (persegi) = 1 cm2
Luas permukaan daun = 12 cm2 = 12 cm2
Pengukuran isipadu (Measurement of volume)
Isipadu
(volume) sesuatu objek adalah ruang yang boleh diisi atau dikandungi
oleh objek tersebut. Unit SI bagi isipadu adalah meter padu (cubic
metres, m3).
Isipadu juga boleh disukat dengan milimeter padu (mm3), sentimeter padu (cm3), mililiter ( l ) dan liter ( l ).
Isipadu pepejal (solids) diukur dalam sentimeter padu (cm3) dan meter padu (m3).
1 ml = 1 cm3
1 l = 1000 cm3 = 1000 ml
1 m3 = 1 000 000 cm3 = 1 000 000 ml
Mengukur isipadu cecair menggunakan pipet, buret dan silinder penyukat.
Pipet & buret
Miniskus (miniscus) merkuri melengkung ke atas, manakala miniskus air melengkung ke bawah.
Ralat parallax (Parallax error)
Kedudukan mata mestilah sama
aras dengan miniscus cecair ketika mengambil bacaan. Kedudukan mata yang
salah akan menyebabkan ralat parallax.
Kepentingan Unit Piawai Dalam Kehidupan Seharian
Banyak masalah yang mungkin timbul sekiranya unit piawai tidak digunakan. Sebagai contohnya di beberapa buah negara, rakyat mereka menyukat barang dengan menggunakan tahil dan kati. Manakala bagi negara lain pula, ada yang menggunakan paun dan auns. Sudah tentu ini akan mengelirukan. Lebih-lebih lagi jika berlaku pertukaran maklumat antara 2 negara tersebut.Berat sebenar satu kilogram sesuatu bahan adalah dirujuk pada prototaip kilogram antarabangsa di atas |
Maka bagi menyelesaikan masalah tersebut, unit piawai atau pun juga dikenali sebagai Unit S.I diperkenallkan pada tahun 1960. Penggunaan unit ukuran yang sama ini juga memudahkan saintis untuk berkomunikasi di peringkat antarabangsa.
Kepentingan Unit Piawai
1) Memahami dan menyeragamkan unit yang berbeza bagi kuantiti fizikal yang digunakan di negara berbeza
2) Lebih mudah membuat perbandingan bagi perkara yang melibatkan pengukuran
3) Memperbaiki komunikasi
4) Memahami kajian dan eksperimen saintifik di negara lain
5) Memudahkan perkongsian maklumat dan pemindahan ilmu dan teknologi
Masalah Yang Mungkin Timbul Sekiranya Unit Piawai Tidak Digunakan
Situasi 1
Ramli diminta oleh cikgunya untuk membuat ukuran padang sekolah dengan menggunakan unit ukuran kaki. Pada keesokan hari, Stephanie pula disuruh oleh cikgunya untuk mengukur padang yang sama juga dengan menggunakan unit ukuran kaki. Stephanie dan Ramli mendapat ukuran yang berbeza. Ini kerana saiz badan Stephanie lebih kecil berbanding Ramli dengan langkah yang lebih besar.
Situasi 2
Mak Timah menyuruh anaknya, Khadijah untuk membeli kain langsir sepanjang 3 depa. Tibanya di kedai, Khadijah membeli kain langsir tersebut seperti yang disuruh ibunya. Bila kembali ke rumah, didapati kain yang dibeli tersebut tidak mencukupi untuk digunakan sebagai langsir disebabkan ukurannya yang lebih pendek.
Situasi 3
Pak Samad mahu menjual padinya kepada Pak Ali. Walaubagaimanapun, ukuran yang diberikan kepada Pak Ali adalah menggunakan unit guni. Persetujuan dicapai dengan Pak Samad akan menyerahkan 3 guni beras untuk ditukarkan dengan 2 ekor kambing Pak Ali. Pada hari yang dijanjikan, Pak Ali tidak mahu meneruskan urusniaga kerana mendapati guni beras yang digunakan oleh Pak Samad jauh lebih kecil daripada yang dibayangkan olehnya.
Kepentingan Unit Piawai (Standard Units)
Penggunaan unit piawai (standard units) dalam pengukuran boleh memudahkan komunikasi antarabangsa dan kehidupan seharian kita.
Masalah mungkin timbul jika unit piawai tidak digunakan. Sebagai contoh,
harga sesuatu barang itu ditentukan berdasarkan berat atau isipadu
barangan tersebut. Jika unit berat atau isipadu yang berbeza digunakan,
ia akan menyebabkan kerumitan dalam meletakkan harga barang tersebut.
Satu kilogram unit piawai bagi jisim adalah kuantiti jirim dalam silinder aloi platinum-Iridium.
Oleh itu, apabila kita mengatakan sesuatu objek itu mempunyai jisim 5
kg, sebenarnya ia merujuk kepada jumlah jirim objek tersebut dalam
bentuk silinder piawai (standard cylinder).
Sebelum Sistem Antarabangsa (International System, SI) diperkenalkan,
sistem unit piawai yang digunakan adalah 'foot-pound-second (FPS)'.
Dalam sistem unit ini, foot (kaki), pound (paun) dan second (saat)
digunakan sebagai unit piawai untuk mengukur panjang, jisim dan masa.
Pelbagai unit pengukuran yang digunakan diseluruh dunia;
Pelbagai unit pengukuran yang digunakan diseluruh dunia;
Pengukuran
|
Unit
|
Panjang
|
Inci,
kaki, ela, rantai, batu meter, kilometer
|
Luas
|
Inci
persegi, kaki persegi, ela persegi, ekar
|
Isipadu
|
Inci
padu, kaki padu, ela padu, gelen
|
Jisim
/ berat
|
Paun,
auns, kati, tahil, gram, kilogram, tan, pikul
|
Unit panjang, jisim, isipadu dan luas dalam Sistem Imperial British adalah seperti berikut;
Panjang
12 inci = 1 kaki
3 kaki = 1 ela
22 ela = 1 rantai
10 rantai = 1 furlong
8 furlong = 1 batu
5280 kaki = 1 batu
1760 ela = 1 batu
Isipadu
1728 inci padu = 1 kaki padu
27 kaki padu = 1 ela padu
Jisim
437.5 hantap = 1 auns
16 auns = 1 paun (7000 hantap)
14 paun = 1 pikul
Luas
144 inci persegi = 1 kaki persegi
9 kaki persegi = 1 ela persegi
4840 ela persegi = 1 ekar
640 ekar = 1 batu persegi
Pertukaran faktor unit dalam sistem unit piawai
Sistem Imperial
British kepada Sistem Metrik
|
|
1 inci = 25.4mm
|
1 kaki3 = 0.028 m3
|
1 kaki = 0.305 m
|
1 gelen = 4.5 liter
|
1 batu = 1.6 km
|
1 paun = 0.45 kg
|
1 kaki = 0.093 m
|
1 tan = 1016 kg
|
1 ekar = 4046.9 m2
|
1 kati = 0.6 kg
|
Sistem Metrik
kepada Sistem Imperial British
|
|
1 m = 3.3 kaki
|
1 m3 = 35.3 kaki3
|
1 km = 0.6 batu
|
1 liter = 0.22 gelen
|
1 m2 = 10.8 kaki2
|
1 g = 0.035 auns
|
1 hektar = 2.5 ekar
|
1 g = 0.026 tahil
|
1 ml
= 0.00006 inci3
|
1 kg = 1.65 kati
|
Unit piawai pengukuran digunakan untuk tujuan yang berikut:
- untuk membolehkan pengukuran yang diambil oleh ahli sains yang berbeza supaya lebih selaras.
- untuk membolehkan pertukaran maklumat menjadi lebih mudah dan kurang mengelirukan.
- untuk memperbaiki koordinasi antara ahli sains dari tempat yang berbeza.
- untuk membolehkan analisis dan perbandingan data yang berbeza menjadi lebih mudah kerana unit yang sama digunakan.
- untuk mengelakkan masalah yang berkaitan dengan penggunaan unit yang berbeza, seperti penukaran unit.
Antara masalah yang akan timbul jika unit piawai tidak diguna pakai antaranya adalah;
- Timbul masalah kejituan dan kepersisan (accurate and precise) dalam pengukuran.
- Manusia dari negara-negara berlainan akan menghadapi masalah komunikasi terutama dalam interaksi seperti perdagangan dan pengangkutan.
- Kajian saintifik yang dijalankan oleh para saintis sukar dibandingkan.
Untuk rujukan lanjut mengenai 'International System (SI)' dan unit piawai, sila rujuk http://en.wikipedia.org/wiki/International_System_of_Units
8 Langkah Penyiasatan Saintifik
Apakah yang dimaksudkan dengan Penyiasatan Saintifik?Penyiasatan Saintifik adalah kaedah sistematik bagi menyelesaikan masalah dalam sains.
Bermaksud, satu kaedah yang lebih teratur dan mengikut susunan tertentu yang membantu kita untuk memahami sesuatu fenomena alam yang berlaku. Secara automatiknya juga, kaedah ini membantu kita untuk menyelesaikan permasalahan dalam sains. 8 Langkah Penyiasatan Saintifik
Langkah 1 : Mengenalpasti Masalah
Kita mulakan penyiasatan kita dengan memahami apakah masalah sebenar yang kita hadapi. Langkah ini juga akan membantu kita untuk menentukan tujuan ujikaji (eksperimen) yang bakal kita laksanakan.
Langkah 2 : Membuat Hipotesis
Setelah memahami apa permasalahan dan juga tujuan kita nak buat eksperimen, maka kita perlu untuk buat hipotesis yang boleh 'membimbing' kita dalam mencari penyelesaian. Hipotesis adalah pendapat yang dirasakan benar dan boleh digunakan sebagai alasan bagi permasalahan kita tadi, walaupun kebenarannya masih belum dibuktikan.
Langkah 3 : Merancang eksperimen
Bersandarkan kepada hipotesis yang kita buat, maka kita perlu menguji kebenaran hipotesis tersebut. Untuk itu, kita perlu merancang sebuah eksperimen. Maka, kita kena fikirkan radas dan bahan yang digunakan serta pemboleh ubah yang berkaitan.
Radas : merujuk kepada peralatan yang kita gunakan (eg : Bikar)
Bahan : merujuk kepada bahan kimia, larutan dan pepejal yang kita gunakan (eg: Air suling)
Pemboleh ubah dimanipulasikan : perkara / keadaan yang kita ubah-ubah bagi melihat kesannya
Pemboleh ubah bergerak balas : perkara / keadaan yang berubah akibat daripada perubahan yang kita lakukan pada pemboleh ubah dimanipulasikan tadi
Pemboleh ubah dimalarkan : perkara / keadaan yang kita tetapkan sepanjang penyiasatan
Langkah 4 : Menjalankan Eksperimen
Seterusnya, kita boleh lah menjalankan eksperimen mengikut seperti yang dirancangkan. Prosedur yang telah ditetapkan perlu diikuti dengan cermat dan betul susunannya bagi mendapatkan hasil yang betul.
Langkah 5 : Mengumpulkan Data
Oleh kerana kita menjalankan eksperimen yang melibatkan perubahan keadaan (eg: suhu, masa) maka adalah perlu untuk kita merekodkan semua data yang diperolehi daripada eksperimen tersebut. Data boleh direkodkan dalam bentuk jadual bagi memudahkan proses seterusnya.
Langkah 6 : Menganalisis dan Mentafsirkan Data
Data yang dikumpulkan tadi kemudiannya dianalisis dan juga ditafsirkan. Dengan erti kata, menyatakan apakah hubungan antara pemboleh ubah dimanipulasikan dengan pemboleh ubah bergerak balas.
Langkah 7 : Membuat Kesimpulan
Setelah hipotesis diuji dengan menjalankan eksperimen, tibalah masa untuk membuat kesimpulan. Kesimpulan dinyatakan dengan sama ada menerima atau pun menolak hipotesis.
Langkah 8 : Menulis Laporan
Akhir sekali, bagi membolehkan hasil eksperimen kita juga memberi manfaat kepada orang lain, maka satu laporan ditulis.
adakah semua penimbang memberi nilai pengukuran yang sama , mengapa ?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
Deletebergantung kepada alat pengukuran yg digunakan, ambil kira ralat sistematik dan ralat sifar yg berlaku
Deletemengapakah kita tidak boleh memegang bebuli thermometer
ReplyDeletedikhuatiri boleh pecah, merkuri adalah bahan yg toksik dan moleh mendatangkan kemudaratan
Deletebagaimanakah langkah langkah untuk menyukat isipadu cecair menggunakan silinder penyukat
ReplyDelete1.
2.
3.
Wow....good!
ReplyDeleteMengapa silinder penyukat tidak memberikan bacaan yang jitu berbanding dengan buret
ReplyDeleteSilinder penyukat dibaca secara kasar kesalahan bacaan mata boleh berlaku
DeleteRalat parallax / parallax error
DeleteOk saya faham
ReplyDeleteKajian sains melibatkan apa
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
Delete